Samenvatting bevindingen analyse NDT’20
Middengroepen ervaren verscheidene uitdagingen op het gebied van de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de financiële huishouding. Ook heerst er een algemeen gevoel van onbehagen onder middengroepen. De Nationale DenkTank 2020 heeft de afgelopen weken deze vier deelonderwerpen geanalyseerd en de knelpunten in kaart gebracht.
In het analyserapport presenteert de Nationale DenkTank 2020 haar bevindingen die ze tijdens de zogeheten analysefase heeft opgedaan. Het document is te downloaden via deze link. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de analyses of geïnteresseerd zijn om met ons mee te denken over oplossingen, neem dan contact op via info@nationale-denktank.nl.
Over het onderzoek
Middengroepen: de ruggengraat van de samenleving
De ruggengraat van de samenleving. De motor van de economie. Het fundament van Nederland. Het is slechts een greep uit de superlatieven en metaforen waar men de middengroep in Nederlands mee aanduidt. Geen gebrek aan lovende woorden, want over één ding lijkt iedereen het eens te zijn: de middengroepen zijn essentieel om Nederland draaiend te houden. Echter… krantenkoppen en overheidsrapporten hebben het over hard doortrappen om bij te blijven op het gebied van werk, financiën en wonen. De middengroepen weten zich te handhaven, maar de fietsmetafoor suggereert ook dat deze essentiële groep, ondanks het harder werken, niet verder vooruit komt.
Op donderdag 8 oktober presenteerden de deelnemers van de Nationale DenkTank 2020 (NDT’20) tijdens het 1e online Expertforum hun analyses over de onderzoeksvraag: ‘Hoe versterken we welzijn en welvaart en verhogen we regie voor middengroepen, in stad en regio, nu en later?’
Bekijk (nogmaals) het Expertforum
Onderzoek van de Nationale DenkTank 2020
Na een tweeweekse Zomerschool hebben de 20 jonge deelnemers van NDT’20 zich vastgebeten in dit vraagstuk tijdens een 2-weekse Oriëntatiefase en een 4-weekse Analysefase op het gebied van de arbeidsmarkt, financiën, woningmarkt en het onbehagelijke gevoel dat middengroepen hebben bij de ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving. Er werd een survey uitgezet samen met partner Motivaction onder 1219 Nederlanders. Daarnaast werden ruim 100 middengroepers geïnterviewd en werden er in een tijdsbestek van 5 weken maar liefst 248 experts geïnterviewd (o.a. hoogleraren, journalisten, politici en bestuurders).
Een unieke dimensie aan de NDT’20 zijn de expertdeelnemers: middengroepers die vast zijn verbonden aan de NDT’20 en waardevolle reflectie bieden op tussentijdens analyses. Ze bieden een menselijk tegengewicht aan harde cijfers met behulp van hun persoonlijk ervaringen.
Dieke Mooij: “Als expertdeelnemer heb ik een bescheiden rol, maar met mijn analytische vermogen, mijn nieuwsgierigheid en de wil om het onderwerp eigen te maken wil ik jullie goed ondersteunen.”